Thursday, October 6, 2011

Flaggermusens vokalmuskler: 100 ganger raskere enn menneskenes!!

Det siste et insekt hører før den er spist av en flaggermus, er det forskere kaller for terminal buzz, en sonar-basert samtale som flaggermus bruker til å spore sine byttedyr. Flaggermus kan produsere disse ekkolokalisering samtaler i et hurtig tempo, opp til 190 samtaler per sekund, de også bruke buzz til å navigere.


Det var aldri kjent nøyaktig hvordan de produserte disse samtalene så raskt. Men nå rapporterer forskere at flaggermus er i stand til å gjøre disse samtalene takket være superraske vokalmuskler, de er de første pattedyr kjent for å ha denne typen muskel. Vokalmusklene er så raske at de kan kontrahere 100 ganger raskere enn menneskenes vokalmuskler og 20 ganger raskere enn menneskenes raskeste muskler, øyemusklene.


Til nå har superraske muskler bare blitt funnet i sangfugler, klapperslanger og enkelte fisk, som alle bruker dem til å produsere lyd. Forskere ved Syddansk Universitet og University of Pennsylvania ønsket å se om de eksisterte i pattedyr også, noe som førte dem til å se på flaggermusarten Myotis Daubentoni, som finnes over hele Europe og Asia. 
      Myotis Daubentoni
     Gilles San Martin/Wikimedia.com, Creative Commons Attribution ShareAlike3
"Jeg tenkte at hvis vi skal finne superraske vokalmuskler hos pattedyr, kommer det til å være hos flaggermus", sa forfatter Coen Elemans, assisterende professor ved Syddansk Universitet. "Hvis du jakter byttedyr som er raske og som unngår deg, er det svært viktig å produsere disse samtalene med en svært, svært høy hastighet".


I sin studie, som vises i Science, innspilte Dr. Elemans og kollegene hans flaggermus samtaler og avgjorde når ekkoene nådde ørene. Forskerne fant at flaggermushjerner kunne bearbeide lydene enda raskere enn musklene kunne generere dem: opptil 800 samtaler per sekund i noen tilfeller, før samtalene ville begynne å overlappe med ekko og forårsake forvirring.


Oversatt fra New York Times "Fast Vocal Muscles Are Behind Bats’ Skill", publisert den 30. september 2011, av Anahad O´Connor.
Kobbling til originalartikkelen:
http://www.nytimes.com/2011/10/04/science/04bat.html?_r=1

No comments:

Post a Comment