Tuesday, September 13, 2011

Sogninger bryr seg om en skadet flaggermus

Har dere merket alle flaggermusene som flyr rundt i vår vakre natthimmel i sommer?? Denne sommeren var en eksepsjonell flaggermus-sommer i Sogndal, der Flaggermus ble oppdaget nesten hver kveld stupende etter insekter over våre hus, plenen, fjøs, eng, elver, og lekeplasser. En spasertur ut om kvelden var en garantert flaggermus-opplevelse. Det var bare å se opp og observere showet! Den flaggermus som jeg har observert oftest rundt Songdal denne sommeren var Nordflaggermus. Men Dvergflaggermus har jeg også sett.

Det har vært en flott sommer for flaggermus. Flaggermus er fantastiske aerodynamiske navigatorer, nesten akrobatiske. De lytter etter sine ekkolokaliseringslyder som spretter tilbake fra insekter, og deretter swooosjjjj dykker de til venstre, og swooosjjjj opp igjen, og ned, og høyre og venstre, de følger ekkoet, alt på mindre en ett sekund, så raskt at det er umulig å følge dem kontinuerlig med våre øyne.

Med økningen i flaggermus følger en økning i flaggermus-tap. Nordflaggermus i bildet nedenfor ble funnet gjemt inni en leketøy traktor, til stor overraskelse av traktoren sin unge eier. Denne hunn-flaggermusen hadde en brukket vinge, men bortsett fra det var hun i god form. Omsorgspersonen Devon sier at "når jeg første tok henne opp i handen min ble hun redd og prøvde å bite meg, men det tok bare en dag før flaggermusen ble vant til oss mennesker, og begynte å krabbe mot oss da hun hørte stemmene våre".  Liam, tre-åringen som fant flaggermusen, sier at "flaggermusen krabbet opp armen min og over skulderen!". Omsorgspersonen Zarya forklarer at "det var vanskelig å finne larver for flaggermusen pga så masse regn. Men nå som hun ble slept ut i sitt habitat igjen skal hun sikkert finne mange smakfulle insekt".

Den mistenkte: Pus

Offeret: Nordflaggermus



Finner seg omsorg i Sogndal...

 





Informasjon om Nordflaggermus
Kroppslengde: ca. 4.9 - 6.6 cm
Halelengde: 3.1 - 5.1 cm
Vingelengde: 4.1 - 5.1 cm 
Vekt: opptil 14 gram
Habitat: bygder, skog, kulturlandskap, kyst; over hele Norge, mesteparten av Europa og Asia.
Status: ikke truet

Hvis du finner en skadet flaggermus:
1) Ring Batmobilen: 40228817
2) Ta på hansker når du håndterer flaggermusen - den er skremt og kan prøve å bite deg.
3) Legg den i en liten mørk boks - som en skoeske - sørg for å lage pustehull og inkludere en pinne (eller noe) den kan henge fra.
4) Sørg for at den har vann.
5) Gå på jakt etter larver (som du kan finne under rotten ved og steiner).
6) Følg instruksjonene du får ved å ringe Batmobilen.

No comments:

Post a Comment